قناری یکی از زیباترین پرندگان خانگی میباشد. آنها پرندگانی پرجنبوجوش و آوازخوان هستند که همنشینان خوبی برای شما بهشمار میروند. قناریها بهواسطه زیبایی و آوازهای گوشنوازشان مشهور هستند؛ اگرچه نگهداری آنان نسبت به سایر پرنگان کوچک کمی سختتر بهنظر میرسد اما همچنان علاقهمندان خاص خود را دارد.
زادگاه قناریها جزایر مادیرا، آزوریس و قناری میباشد که در اقیانوس اطلس قرار دارند. نام این پرنده نیز از خاستگاه آن گرفته شده است. قناریها بهواسطه توانایی در آوازخوانی، مورد توجه بومیان قرار گرفتند و زادآوریهای متوالی سبب ایجاد تنوع رنگی فراوان در بین آنها شده است. آنها از طریق آواز خواندن با شما ارتباط برقرار میکنند. تنوع قناریها بسیار بالاست آنها در نژادها، رنگها و طرحهای مختلف یافت میشوند. حتی الگوی آواز خواندن آنها نیز با هم فرق دارد. ارزان قیمت بودن سبب شده قناریها گزینه مناسبی بهعنوان حیوانخانگی تلقی شوند .
خصوصیات شخصیتی
میزان یادگیری
صمیمیت با انسان
رابطه با سایر پرنده ها
قدرت تکلم و تقلید صدا
هوشمندی
مقاومت در برابر بیماری ها
سهولت نگهداری
هزینه نگهداری
تنوع طرح و رنگ
طول عمر
تا 15 سال
وزن
12-30 گرم
اندازه
13-25 سانتی متر
خاستگاه
جزایر قناری
ویژگیها
ظاهری: طول تقریبی بدن آنها 13-25 سانتیمتر و وزن تقربی بدن آنها 12-30 گرم میباشد. طول عمر آنها در بهترین شرایط 15 سال تخمین زده میشود.
قناری وحشی رنگ زرد متمایل به سبز در تمام بدن خود دارد و قسمت های زیرین بدن آن عموما زرد است. در فصل تولیدمثل رنگ بدن قناریها به سمت رنگهای روشن و براق مثل نارنجی، سفید، قرمز، قهوهای و زرد متمایل میشود .
آوازخوانی: قناریها عاشق آواز خواندن هستند، برای تشخیص صدای واقعی پرنده لازم است حداقل سن آن به 6 ماه برسد. نرها پس از 6 ماه به بلوغ در آوازخوانی میرسند و الگوهای صدایی متفاوتی از خود نشان میدهند. اگرچه مادهها نیز توانایی آوازخوانی دارند اما مهارت آنها در مقایسه با نرها بسیار کمتر است. برخلاف طوطیها، صحبت کردن در قناریها بسیار نادر است و دیده نشده است. البته قناریها استعداد یادگرفتن برخی مهارتها را دارند که باید از سنین کم به آنها آموزش داده شود.
تولیدمثل: پرنده ماده بهمنظور تخمگذاری لانهای کوچک و شبیه فنجان در گوشهای از قفس (معمولا گوشه بالایی) میسازد. به این منظور میتوانید برای آنها نخ و کاغذ و دستمالکاغذی پاره شده و یا شاخههای نازک و باریک درختان که انعطافپذیر باشند قرار دهید تا لانه خود را بسازند. فرایند تخمگذاری حدود 4 روز طول میکشد و پرنده ماده حدودا 2 هفته روی تخمها میخوابد. جوجهها از پدر و مادر تغذیه میشوند. اگر پرنده ماده قصد داشته باشد مجددا تخم بگذارد باید جوجهها را از آن دور کنید تا به آنها آسیب نزند.
تعیین جنسیت: تعیین جنسیت قناریها از روی ظاهر کار بسیار سختی میباشد و نیاز به تجربه و مهارت بالا دارد. آواز در قناریها در الگوهای متفاوت و معمولا در جنس نر دیده میشود و مادهها صدایی شبیه جیکجیک از خود تولید میکنند. پرنده نر برای جلب جفت آواز میخواند پس نگهداری آنها به صورت جفت در یک قفس ممکن است سبب شود تا پرنده نر آواز نخواند.
مراقبت و نگهداری
قناریها پرندگانی قلمروطلب میباشند و در طبیعت لانههای مستقل میسازند. آنها تمایل ندارند با قناری بیگانه همخانه شوند بنابراین اگر قصد دارید بهصورت جفت از آنها نگهداری کنید، فراهم کردن لانهای مناسب، در بهبود سلامتی و شادابی آنها موثر است.
قناریها نیاز به تحرک دارند پس سعی کنید فضای قفسشان شلوغ و بههمریخته نباشد و فضای کافی برای پرواز داشته باشند. برخلاف طوطیها که علاقه به بازی دارند و میتوانید برایشان در قفس اسباب بازی بگذارید، قناریها تنها به یک شاخه شکسته درخت و یا مثل آن هم راضی هستند. قناریها هنگامی که اصطلاحا تو لک میروند آواز نمیخوانند (molt period).
شما میتوانید به قناری خود آموزش دهید روی دست شما بنشیند و یا در اتاق پرواز کند و به قفس برگردد، البته به اندازه طوطیها آموزشپذیر نیستند. آنها معمولا تمایلی به نزدیک شدن به شما نشان نمیدهند.
قناریها علاقه زیادی به پرواز دارند و قفس آنها باید فضای مناسب پرواز را در اختیارشان قرار دهد. بهتر است طول قفس آنها از عمق قفس بیشتر باشد تا آزادانه پرواز کنند. همچنین فاصله میلههای قفس نیز بسیار مهم است زیرا هنگام جنبوجوش ممکن است سرشان بین میلهها گیر کند.
مسایلی که سلامت قناریها را به خطر میاندازد معمولا به تغذیه ضعیف و یا فضای نگهداری نامناسب مربوط میشود. قناریها اگر غذای مناسب و کافی مصرف نکنند به سرعت وزن از دست میدهند. در صورت مشاهده هر یک از علایم لاغر شدن، ریزش پر، پوستپوست شدن پاها، اسهال و یا یبوست در پرنده خود سریعا با دامپزشک مشورت کنید. قناریها نسبت به کیفیت هوا نیز بسیار حساس میباشند، نگهداری آنها در فضای آشپزخانه و یا نزدیک آن و یا مکانی که هوای محیط اصطلاحا دودی و یا مهمانند است خطرناک است. دودهای مختلف مثل دود سیگار و یا اسپند برای قناریها مضر است.
هنگام شب قفس قناریها باید پوشانده شود زیرا آنها به استراحت کافی نیاز دارند و اگر خوب استراحت کنند، در طول روز عملکرد بهتری از لحاظ روحی و جسمی خواهند داشت. بیدار ماندن قناریها در شب میتواند سبب ایجاد استرس در آنها شود که مشکلاتی از قبیل کاهش وزن و پرریزی و … را در پی خواهد داشت.
قناریها پرندگانی منزوی محسوب میشوند و زندگی دستهجمعی را دوست ندارند اگرچه میتوانید آنها را کنار قناریهای دیگر و یا سایر پرندگان کوچک نگهداری کنید. ولی هرگز دو قناری نر را در یک قفس نگه ندارید چون با هم میجنگند. در صورت فراهم کردن قفس مناسب و فضای کافی، میتوانید قناریها و فنچهای زبرا را در کنار هم نگهداری کنید.
برخلاف مرغ عشقها که تمایل به بالارفتن از دیوار قفس دارند، قناریها معمولا شاخهنشین هستند. سعی کنید محل نگهداری آنها دارای شاخ و برگهای درختان و لانههای چوبی باشد تا زندگی در طبیعت را برای پرنده مجسم کند.
تغذیه: غذای قناریها در طبیعت انواع دانهها و گاهی حشرات و مورچهها میباشد. منبع غذایی قناری خانگی باید ترکیبی از انواع دانهها بههمراه ویتامینهای مورد نیاز آنها باشد. نظافت روزانه ظرف آب و غذای قناریها کمک زیادی به حفظ سلامتی آنها میکند. همچنین قناری باید دسترسی آسان به غذا داشته باشد پس ظرف غذایی را انتخاب کنید که بتواند بهراحتی از آن غذا بردارد.
روزانه میتوانید موادی مثل کلم، بروکلی، اسفناج، نخودفرنگی، کرفس و شاهی برایشان قرار دهید. مصرف این مواد علاوه بر تامین ویتامینهای مورد نیاز بدنشان، به بهبود عملکرد دستگاه گوارش آنها نیز کمک میکند همچنین آب مورد نیاز بدنشان را هم تامین میکند.
سیب، پرتقال، انگور، موز و خربزه هم میوههایی اند که میتوانید به مقدار کم برای آنها قرار دهید. روزانه برای قناری خود آب تازه فراهم کنید.
قناریها روزانه به آب کافی نیاز دارند و یک روز بیآبی میتواند سبب مرگ آنها شود.
بیماریها: قناریها پرندگان حساسی میباشند. قناریها نسبت به بیماریهای ویروسی، باکتریایی و قارچی بسیار حساساند. بیماریهای مربوط به سیستم گوارش و دستگاه تنفس در این پرندگان شایع است پس تغذیه مناسب و محیط قفس در سلامت پرنده شما تاثیر بسیار دارد. نیش حشره یا پشه میتواند سبب مرگ قناری شما بشود بنابراین توصیه میشود قفس پرنده مخصوصا در شبهای تابستان، داخل محیط خانه نگهداری شود. بهمحض مشاهده هر گونه ضعف و بیحالی در پرنده خود به دامپزشک پرندگان مراجعه کنید.
منابع
pethc.ir
lafeber.com
britannica.com
allpetbirds.com
thesprucepets.com
گردآورنده: فرزین کاظمی لیف شاگرد