این ماهی بهخاطر شخصیت مرموز و دلقک مانند خود به این نام خوانده میشود. تعجبی ندارد که چرا این ماهی در سراسر کره خاکی خواهان بسیاری دارد.
حضور لوچهای دلقک در آکواریوم سبب میشود نتوانید از آنها چشم بردارید. حرکات موزون و رقصمانند آنها سبب سرگرمی شما و سایر اعضای خانواده میشود. آنها بسیار صلحطلب و اجتماعی هستند و با سایر ماهیان آکواریومی روابط خوبی دارند. اگرچه تکثیر آنها کار مشکلی است اما نگهداری از آنها نسبتا ساده و کمهزینه میباشد. آنها برای حفظ سلامت سایر ماهیهای شما نیز بسیار مفید هستند و نظافت فضای تانک را بهخوبی انجام میدهند.
دلقکها نسبت به سایر ماهیان آکواریومی رفتار خوبی از خود نشان میدهند و تقریبا با بیشتر آنها مشکلی ندارند، لوچهای دلقک آکواریوم شما را تمیز نگه میدارند و از رشد حلزونهای مزاحم در تانک جلوگیری میکنند. لوچ دلقک برای هر آکواریومی لازم است.
صرف نظر از اینکه آنها ماهیانی بامزه هستند، نگهداری از آنها نیازمند یادگیری و ومطالعه فراوان میباشد. در این مقاله سعی شده نکات کلیدی نگهداری از این ماهی زیبا، عنوان شود.
اعضای محدودی از جنس (سرده) کرومابوتیا یعنی (دلقک ماهی) متعلق به خانواده بوتیده است. نام این ماهی از رفتارهای عجیبوغریب و شنا کردن (بالا و پایین رفتن های) مرگبار او منشا میگیرد. شاید اگر برای اولینبار لوچ دلقک به گوش شما برسد، برایتان تداعيگر ظاهر دلقکمانندش باشد اما این ماهی بر اساس رفتارش نامگذاری شدهاست. نحوه شنا و جنبوجوش آن درون تانک شما را به یاد اجرای یک دلقک در سیرک میاندازد.
لوچ دلقک با نام علمی Chromobotia macracanthus از خانواده Botiidae میباشد. آنها در اندازههای مختلف دیده میشوند و هر چه از سن آنها میگذرد، بر طولشان افزوده میشود.
لوچ دلقک بومی نواحی جنوبی قاره آسیا میباشد. آنها بومی آسیای جنوبی هستند. دلقک ماهیها ساکن رودخانههای کوچک اندونزی، بورنئو، مالزی و سوماترا میباشند و توسط سیل به رودخانههای بزرگ منتقل شدهاند.
آنها گوشتخوار میباشند. صلحطلب بوده و نگهداری از آنها نسبتا آسان است. آنها تحرک بسیار زیادی دارند و دائما درون آکواریوم در حال شنا و جنبوجوش میباشند بنابراین به تانک بزرگی برای نگهداری از آنها احتیاج دارید.
آنها معمولا کفزی هستند و بیشتر اوقات در کف آکواریوم به جستجوی غذا میپردازند.
آنها بسیار بازیگوش و تفریحدوست هستند . بهندرت پیش میآید که شما آنها را در حال استراحت ببینید. آنها بیشتر اوقات روز را در حالبازی و حرکات رقصمانند میگذرانند و هنگام شب در گوشهای از تانک بهصورت عمودی به استراحت میپردازند. در سطح بدنشان دارای خطهای جانبی فشرده به رنگ مشکی هستند. لوچ دلقک برای کسانی که علاقهمند نگهداری آکواریوم در منزل هستند، بسیار توصیه میشود، نگهداری از آنها ساده بوده و کمک بسیاری به نظافت آکواریوم میکنند.
گیرندههای موجود در سیستم خط جانبی به این ماهیها کمک میکند تمامی تغییرات لحظهای در فشار آب را حس کنند در نتیجه آنان را از حضور مهاجمان مطلع سازد. بدن آنان بهوسیله یک لایه مخاطی به جای پولک پوشیده شده است و بهعنوان یک لایه حفاظتی عمل میکند. اما چشمهای آنان هیچگونه پوشش حفاظتی ندارد.
طول عمر
10-15 سال
رژیم غذایی
گوشتخوار
اندازه
حداكثر 40 سانتيمتر
خاستگاه
جنوب آسيا
ويژگيها
ظاهري: پوشش بدن آنها دارای رنگ جذابی میباشد که زیبایی بسیاری به آکواریوم شما میبخشد. ترکیب نارنجی براق و خطوط مشکی به آنها ظاهری ببرمانند داده است. بدن آنها دارای رنگ نارنجی با 3 خط عمودی برجسته میباشد. برخی انواع لوچها همانند آلبینوها و یا نوع پلاتینیوم آنها نیز بدنی به رنگ نارنجی و فاقد خطوط مشکی دارند. بالهها به رنگ قرمز دیده میشوند. رنگ بدن لوچهای جوان، براقتر و درخشانتر از مسنها میباشد. هنگامی که هیجانزده میشوند نیز رنگ بدنشان پررنگتر میشود.
آنها دارای دهان زاویهدار با لبهای باریک و لاغر هستند. یک جفت موی اطراف گونه و چانه مثل ریشکها در پوزه آنها تعبیه شده است که به آنها در یافتن غذای موجود در کف کمک میکند.
طول آنها به 30 سانتیمتر نیز میرسد. رنگ بدن آنها نارنجی بههمراه خطوط مشکی میباشد. آنها در صورت فراهم بودن شرایط ایدهآل نگهداری میتوانند تا 30 سال عمر کنند و از این رو برای نگهداری بسیار بهصرفه هستند.
دو جمعیت مختلف از لوچهای دلقک وجود دارند که از روی رنگ بالهها تمایز داده میشوند. لوچهای بورنئو که در بالههای خود رنگدانه سیاه و لوچهای ساماتران که رنگدانه باله آنها قرمز است. در طبیعت یک لوچ دلقک میتواند تا 40 سانتیمتر در طول، رشد و نمو داشته باشد اما در اسارت آنها معمولا بیشتر از 30 سانتیمتر رشد نمیکنند.
توليدمثل: لوچهای ماده تپلتر از نرها هستند. در حقیقت نوک دم در مادهها مستقیم و در نرها منحنیشکل و خمیده است.
تکثیر لوچهای دلقک در اسارت مشکل است. نمیتوان مشخص کرد که آیا زوج آمادگی تولیدمثل را دارند یا نه. یک لوچ دلقک بالغ طولی حدود 16 سانتیمتر دارد. اگر قصد تکثیر آنها را دارید باید بهمدت چند هفته یک زوج بالغ از آنها را در تانک مجزا نگهداری کنید و با رژیمغذایی پرپروتئین تغذیه کنید. این تانک باید دارای پوشش گیاهی متراکم، دمای 25-27 درجه و اسیدیته 6-6.4 باشد. پس از اینکه ماهی ماده تخمگذاری کرد، ماهی نر آنها را بارور میکند. پس از اتمام بارورسازی، هر دو ماهی نر و ماده را از تانک خارج کنید زیرا ممکن است تخمها را بخورند. تخمها به رنگ صورتی روشن میباشند و بهراحتی دیده میشوند. تخمهایی که شانس کمی برای تولد دارند به رنگ قهوهای دیده میشوند. نوزادان پس از چند روز از تخم خارج میشوند و از گیاهان تغذیه میکنند، میتوانید برای تسریع رشد آنها از غذاهای پروتئینی پودرشده نیز استفاده کنید.
مراقبت و نگهداري
از لوچها بهصورت گروهی نگهداری کنید تا شادابتر و سرزندهتر باشند، نگهداری از آنها بهصورت تکی سبب افسردگی آنها میشود. تانک باید به اندازه کافی بزرگ باشد تا بتوانند آزادانه شنا کنند. این نکته را در نظر بگیرید که آنها شناگران بسیار ماهری هستند و سرعت شنای بالایی دارند. همچنین آکواریوم باید پوششی داشته باشد تا آنها از آب به بیرون نپرند، آنها علاقه دارند هنگام بازی از آب به بیرون بپرند.
آنها آبهای با جریان آهسته را برای زندگی ترجیح میدهند بنابراین تانک حاوی لوچ باید سیستم فیلتراسیونی داشته باشد که جریانهای آبی شدید ایجاد نکند و آب تانک نسبتا ساکن باشد.
کف آکواریوم را با شن و یا سنگریزه با سایز کوچک و نرم بپوشانید تا هنگامی که به جستجوی غذا میپردازند، دهانشان آسیب نبیند و زخمی نشود. زخمهایی که بر روی بدن و یا دهان ایجاد میشوند میتوانند محل مناسبی برای رشد میکروبها و بروز بیماری باشند.
سیستم اکسیژنرسانی تانک باید بهخوبی کار کند تا اکسیژن مورد نیاز آنها فراهم باشد. آنها همچنین احتیاجی به نور زیاد ندارند، لوچ دلقک در محیط تاریک و کمنور احساس راحتی و امنیت بیشتری میکند و مهارت بالایی در مخفی شدن و شنا در تاریکی دارد. نورانی بودن فضای آکواریوم میتواند سبب ناراحتی و استرس در آنها شود.
آنها نیازمند فضاهایی برای مخفی شدن و استراحت میباشند اما نباید در استفاده از صخرهها و چوبها در تانک زیادهروی کنید، فضای شلوغ نیز سبب استرس آنها میشود. صخرهها باید ورودی بزرگ داشته باشند تا بهراحتی بتوانند به ان وارد و یا از آن خارج شوند.
از گیاهان طبیعی به مقدار کم در تانک استفاده کنید تا علاوه بر تامین اکسیژن، به تغذیه لوچها نیز کمک کنند.
لوچها در حال عادی به هیچ وجه پرخاشگر و خشونتطلب نیستند. هنگامی که خطر را احساس کنند و یا حضور شکارچیان سبب ناآرامی آنها شود، بالههای پشتی و شکمی آنها حالتی ایستاده به خود میگیرد.
آنها بسیار اجتماعی و آرام میباشند و دائما در حال جستجو برای یافتن غذا در کف و یا روی دیواره آکواریوم هستند. هنگامی که از آنها بهصورت گروهی نگهداری کنید شاهد خواهید بود که یکدیگر را بهمنظور بازی، تعقیب کرده و منظره زیبایی به آکواریوم شما میدهند.
گاهی اوقات آنها خودشان را به مرگ میزنند و کف آکواریوم و به پشت بدن دراز میکشند، اصلا نگران نباشید این یکی از عادات رفتاری آنهاست. لوچهای دلقک در طبیعت میتوانند تا 20 سال عمر کنند اما در اسارت نهایتا بتوانید 10 سال از آنها نگهداری کنید.
تانک را هر 3-4 هفته نظافت کنید تا از تجمع میکروبها در فضای آن جلوگیری کنید، به یاد داشته باشید که تعویض آب تانک بهطور کلی میتواند باکتریهای مفید چرخه نیتروژن را نیز از بین ببرد. بهتر است ماهانه حدود 40 درصد آب تانک با آب تازه همدمای آب قبلی جایگزین شود.
ماهانه لوازم تزیینی را از آکواریوم خارج کنید و با آب گرم و صابون بشویید. مقدار صابون و یا هر ماده شیمیایی دیگری که برای نظافت استفاده میکنید در کمترین حد ممکن باشد.
دمای آب باید بین 24 -29 درجه سانتیگراد باشد. میتوانید از یک دماسنج برای ثابت نگه داشتن دمای آب تانک استفاده کنید. میزان اسیدیته آب 7-8 باشد.
بهتر است از لوچهای دلقک در گروههایی با حداقل 5 عضو نگهداری کنید، آنها با لوچهای دیگر و سایر ماهیان آکواریومی بهخوبی رفتار میکنند و همین ویژگی آنها سبب محبوبیتشان شده است. در کنار لوچها میتوانید از آروانا، ماهی رنگین کمان، نئونها، گورامیها، تتراها، باربها، سیچلایدها، آنجلها و مولیها نگهداری کنید. گاهی دیده شده که لوچها به ماهیهای کوچکتر از خود هجوم برده و آنها را زخمی میکنند. سعی کنید ماهیهای تانک سایز تقریبا یکسانی داشته باشند. آنها همچنین به ماهیهایی که سرعت شنای پایینی دارند حمله میکنند.
تغذيه: آنها ذاتا گوشتخوار میباشند ولی از گیاهان نیز تغذیه میکنند. آنها هر چیز قابل خوردن در دسترس را از دست نمیدهند، غذاهای اضافی مانده در کف آکواریوم، ساقه و ریشه برخی گیاهان، کرمها، حلزونها و حتی مواد دفعی برخی ماهیها نیز غذای آنها را تشکیل میدهد. آنها علاقه فراوانی به خوردن حلزونها دارند و تانکی که در آن از لوچ نگهداری میشود، نسبت به تکثیر حلزونهای مزاحم آسوده است. تغذیه لوچها کمهزینه و آسان میباشد، میتوانید آنها را با غذاهای پلیت شده آماده و یا زنده تغذیه کنید. آنها معمولا بهمنظور غذا خوردن منتظر شما نمیمانند و خودشان غذای خود را پیدا میکنند.
کرمهای خونی (زنده یا غیر زنده) میگوهای خشک شده، کرمهای خاکی، دافنیها، اسفناج، برشهای خیار، کاهو و لارو حشرات نیز مورد علاقه آنها میباشد. اگر برای تغذیه آنها از غذای منجمد استفاده میکنید باید اجازه دهید یخ آن آب شود و بعد به آب اضافه کنید. 2 بار در روز و در وعدههای با حجم کم به آنها غذا دهید. پیش از غذا دادن به آنها آکواریوم را بررسی کنید تا از نبود مواد غذایی در کف تانک مطمئن شوید، اگر همچنان کف آکواریوم غذا برای خوردن هست، وعده غذایی را به تاخیر بیاندازید. همانطور که ذکر شد، آنها علاقه زیادی به مصرف حلزون دارند. اگر از یک گله لوچ دلقک نگهداری میکنید بهتر است در یک تانک کوچک مجزا اقدام به پرورش حلزون بکنید تا از خرید حلزون آسوده شوید.
بيماريها: یکی از مشکلات نگهداری لوچها این است که بدن آنها فاقد فلس میباشد. نبود این سد مقاوم و محافظ در برابر میکروبها و سایر آسیبها، لوچهای دلقک را بسیار آسیبپذیر میکند. یکی از شایعترین بیماریهایی که لوچها با آن درگیر هستند، ظاهر شدن لکههای سفید بر روی بدن و بالهها میباشد که به Ich معروف است. یکی از راههای درمان این بیماری افزایش دمای آب به میزان 2-4 درجه و استفاده از دارو در آب میباشد.
یکی دیگر از بیماریهای پوستی شایع در آنها، حمله قارچها و تکثیر بیش از حد روی پوست میباشد که به شکل برفک روی پوست آنها قابل مشاهده است.
دانستن علائمی که میتوانند نشانه بیماری باشند به شما کمک میکنند تا از مرگ ماهی خود جلوگیری کنید. در صورتی که هر یک از علائم کاهش اشتها، کاهش تحرک، کدر و بیرنگ شدن رنگ بدن، شنای رو به عقب، لکههای روی بدن و بالهها را مشاهده کردید نسبت به درمان اقدام کنید.
منابع
pethc.ir
lafeber.com
fisharoma.com
thesprucepets.com
گردآورنده: فرزین کاظمی لیف شاگرد