گورامی کوتوله یکی از زیباترین ماهیان آکواریومی آب شیرین میباشد. سایز کوچک، رنگهای متنوع و درخشان و نگهداری نسبتا آسان سبب شده تا در بین خانوادهها بسیار محبوب باشد. ظاهر رنگین بدن گورامیها به آکواریوم شما جذابیت بینظیری میبخشد. تماشای شنای این موجودات دوستداشتنی و زیبا به شما کمک میکند تا آرامش بیشتری در فضای منزل داشته باشید.
نگهداری از گورامیها در عین سادگی حاوی نکات فراوان میباشد که به مهمترین آنها اشاره خواهیم کرد.
خاستگاه گورامی کوتوله، هندوستان، پاکستان و بنگلادش میباشد. نام علمی آنها Trichogaster lalius است. طول عمر آنها در طبیعت 3-5 سال میباشد که در اسارت ممکن است کمتر نیز باشد. این نژاد در رنگهای متنوع آبی، قرمز، نارنجی، زرد و ترکیبی از این رنگها دیده میشود. این ماهی گوشتخوار بوده و طعمه خود را تعقیب و شکار میکند.
گورامیها ذاتا صلحطلب هستند و سازشپذیری خوبی نسبت به سایر آبزیان دارند.
گورامیهای کوتوله تمایل دارند گروهی زندگی کنند تا از حمایت یکدیگر برخوردار باشند. محل زندگی آنها آبهای آرام، زمینهای کشاورزی و رودخانههای آب شیرین جنوب آسیا میباشد. امروزه میتوان آنها را در رودخانههای کلمبیا، سنگاپور و حتی آمریکا نیز یافت. آنها همچنین در آبهای با تراکم بالای گیاه نیز یافت میشوند.
طول عمر
3-5 سال
رژیم غذایی
گوشتخوار
اندازه
5-20 سانتيمتر
خاستگاه
شرق آسيا
ويژگيها
ظاهري: طول بدن گورامی کوتوله بین 5-11 سانتیمتر میباشد و از این نظر بسیار مشابه نام خود، کوتوله بهنظر میرسد. جنس نر بزرگتر از ماده به نظر میرسد. آنها در رنگهای متنوع و درخشان و طیف وسیعی از نارنجی و قرمز تا آبی دیده میشوند. خطوط عمودی روی بدن و بالهها نیز در آنها مشهود است.
توليدمثل: گرچه فرايند توليدمثل گوراميها بسيار ساده بهنظر ميرسد اما تكثير آنها در منزل نيازمند مهارت فراوان ميباشد. مهمترين عامل دخيل در توليدمثل، شرايط آب ميباشد. بهمنظور تكثير بايد آنها را به تانك مجزا منتقل كنيد، اين تانك ميتواند بسيار كوچكتر از تانك اصلي باشد. كف تانك را با لايه نازكي از شن نرم بپوشانيد و از گياهان طبيعي فراوان در تانك تكثير قرار دهيد.
گورامیهای کوتوله در سن 6 ماهگی به بلوغ جنسی میرسند و نرها پیش از جفتگیری شروع به ساختن لانه به کمک ماده چسبندهای که از دهانشان خارج میشود، میکنند. این نژاد در طبیعت بههنگام آغاز فصل بارندگی شروع به تولیدمثل میکند ولی در اسارت با آماده کردن محیط تانک میتوانید هر زمان از سال شاهد تولد نوزادان باشید.
دمای آب در محدوده 28-30 درجه سانتیگراد توصیه میشود. بلافاصله پس از ساختن لانه، فرایند تولیدمثل آغاز میشود و گورامی ماده تعداد زیادی تخم میگذارد، ماهی نر تخمها را به لانه منتقل میکند. پس از اتمام این فرایند باید گورامی ماده را از تانک خارج کنید. نوزادان تا چند روز در لانه زندگی میکنند، هنگامی که آنها لانه را ترک میکنند باید گورامی نر را نیز از تانک خارج و به تانک اصلی منتقل کنید.
شما میتوانید نوزادان را با کرمهای خونی کوچک و دافنیها تغذیه کنید. هنگامی که نوزاد گورامی طولی معادل 1-2 سانتیمتر دارد میتوانید آن را به تانک اصلی منتقل کنید.
تعيين جنسيت: تعیین جنسیت در گورامیها نسبتا مشکل است. ماهی ماده باله پشتی تقریبا گرد و در ماهی نر این باله به شکل مستقیم میباشد. جنبوجوش ماهی نر نیز نسبت به ماده بیشتر است. باله دمی در ماهی ماده بهشکل کوتاه و گرد ولی در ماهی نر طویل میباشد.
مراقبت و نگهداري
همانند انسانها، آبزیان نیز برای زندگی و ادامه حیات و همچنین حفظ سلامت خود به فضای مناسب و پاک نیازمند هستند. آب محل زندگی آنها است و حفظ کیفیت آب به عهده ما میباشد.
گورامیها تحرک نسبتا زیادی دارند و فضای تانک بسته به تعداد آنها متغیر خواهد بود. سعی کنید طول آکواریوم بهحدی باشد که آزادانه شنا کنند و به دیوارهها برخورد نکنند.
تانک حاوی گورامیها را با گیاهان طبیعی و مصنوعی تزیین کنید، آنها از شنا و بازی بین آنها لذت میبرند. آنها همچنین علاقه زیادی به مخفی شدن در غارهای تاریک دارند، برای این منظور با استفاده از سنگها و صخرههای مصنوعی این فضا را برايشان ایجاد کنید. گورامی بهمنظور تولیدمثل از برگ پهن گیاهان تانک استفاده میکند و گیاه یکی از ملزومات تانک آنها است.
گورامی کوتوله تمایل به شنا در آبهای نسبتا ساکن و آرام دارد پس سعی کنید سیستم فیلتراسیون تانک به گونهای نباشد که جریانهای متلاطم ایجاد کند. این نژاد تمایل به نور کم دارد. بهتر است فضای تانک را نوری ملایم به رنگ سفید یا آبی و به مدت 8-10 ساعت از روز روشن کند.
گورامیها نسبت به کیفیت آب بسیار حساس هستند. بهتر است هر 2-3 هفته تانک حاوی آنها بهکلی نظافت شود. گوشههای آکواریوم منبع تجمع آلودگیها میباشد که باید بهخوبی نظافت شود. به هیچ وجه از مواد شیمیایی استفاده نکنید زیرا اثر آن برای مدت طولانی باقی میماند. در صورت استفاده از مواد شیمیایی برای نظافت بهتر است یک تانک جایگزین در نظر بگیرید.
اسیدیته آب تانک بین 6-8 باشد. به منظور تعیین میزان اسیدیته آب میتوانید از کیتهای سنجش استفاده کنید. بهترین دما برای نگهداری از گورامی کوتوله 25-27 درجه میباشد که هنگام تولیدمثل به 28-30 درجه نیز میرسد.
گورامی کوتوله ترکیبی از زیبایی ظاهری و آرامش رفتاری میباشد و برای مبتدیان بسیار مناسب میباشد. آنها نسبت به سایر موجودات آبزی پرخاشگری نسبتا کمی دارند و تقریبا با بیشتر ماهیهای هم جثه خود سازشپذیری خوبی دارند. البته نسبت به ماهیهای بیمار و یا کوچکتر از خود بیرحم نیز خواهند بود.
بهمنظور حفظ سلامت آنها سعی کنید بهطور هفتگی حدود 25 درصد حجم آب تانک را با آب جوشیده همدمای محیط تعویض کنید. هرچه آب تانک کیفیت بالاتری داشته باشد، ماهی شما سرحالتر خواهد بود و روند رشد آن نیز بهتر میشود.
گورامی کوتوله بسیار صلحطلب و بیآزار است، آنها تمایل دارند در کنار سایر گورامیها و ماهیهای همجثه خود شنا و بازی کنند. گورامیها معمولا در میانه و کف آب شنا میکنند و بهتر است در کنار آنها از ماهیانی نگهداری کنید که عمده غذای خود را از سطح آب میگیرند تا بین آنها نزاع درنگیرد.
گورامیهای کوتوله تمایل به زندگی گروهی دارند. آنها در کنار سایر گورامیها، کتفیشهای کوچک جثه، گوپیها، مولیها، تتراها، برخی میگوهای آب شیرین و لوچها بهراحتی زندگی میکنند. گورامیها تمایل دارند بهصورت جفت شنا کنند، پس بهتر است از یک جفت گورامی نگهداری کنید.
از نگهداری گورامیها در کنار ماهیانی چون باربها، اسکار، کوسهماهیها، آروانا و بتاها اجتناب کنید. این ماهیها سازگاری بسیار کمی با یکدیگر دارند و در مقابل یکدیگر بسیار پرخاشگر و خشمگین خواهند بود.
تغذيه: گورامیها شکارچیانی ماهر میباشند، آنها غذای خود را تعقیب کرده و به دست میآورند. آنها توانایی بینظیری در شکار حشرات سطح آب نیز دارند. آنها گوشتخوار بوده و عمده غذای آنها را کرمهای حلقوی، کرمهای خونی، میگوها و ساقه گیاهان تشکیل میدهد. بهترین گزینه بهعنوان غذای روزانه برای آنها پلیتهای آماده میباشد که محتویات آن متناسب با مواد مورد نیاز بدنشان میباشد. آنها به 2-3 وعده غذایی کوچک در طول روز احتیاج دارند. سعی کنید وعدههای غذایی به گونهای باشند که در تانک غذای اضافی باقی نماند.
بيماريها: گوراميها بهطور كلي ماهياني مقاوم ميباشند. آنها نسبت به تغييرات شديد دماي آب حساس بوده و دماي آب آنها بايد پايدار باشد. تغييرات مداوم دماي آب سبب مشكلات تنفسي در گوراميها ميشود. افزايش ميزان آمونياك آب نيز ميتواند سلامت آنها را به خطر بيندازد. بهطور كلي اين نژاد مستعد برخي عفونتهاي ويروسي و قارچي ميباشد كه سبب تغيير رنگ بدن و بالهها، ضعف و كاهش اشتها، لكههاي سفيد و پنبهاي روي بدن و استرس و بيقراري ماهي ميشود. در صورتي كه مورد مشابه و يا غيرعادي در تانك حاوي گوراميها مشاهده كرديد بهسرعت نسبت به درمان اقدام كنيد.
بهمنظور حفظ سلامت گوراميها، سنجش منظم كيفيت آب موجود در تانك بسيار الزامي ميباشد. براي كسب اطلاعات بيشتر ميتوانيد به دامپزشك مراجعه كنيد.
منابع
pethc.ir
britannica.com
fisharoma.com
thesprucepets.com
گردآورنده: فرزین کاظمی لیف شاگرد