مولیها یکی از زیباترین و جذابترین ماهیان آکواریومی آب شیرین هستند. هزینه پایین نگهداری و همچنین نگهداری آسان، آنان را به یکی از پرطرفدارترین ماهیان آب شیرین تبدیل کرده است. آنها در رنگها و طرحهای گوناگون و با شکل بدن متفاوت دیده میشوند.
مولیها ماهیان بسیار مقاومی نسبت به تغییرات دمایی و مواد شیمیایی آب هستند، اگر شرایط مناسب نگهداری آنها را فراهم کنید از حضورشان در کنارتان لذت خواهید برد. آنها در صورت فراهم بودن شرایط مناسب زندگی میتوانند 3-4 سال زندگی کنند و در این مدت تعداد زیادی همنوع خود را بهوجود آورند.
گونههای مختلفی از مولیها وجود دارند، آنها از سرده Poecilia هستند و زیستگاه آنها از نواحی مرکزی قاره آمریکا تا سواحل اقیانوس اطلس میباشد.
مولیها ماهیانی کوچک، مقاوم و با رنگبندی و در سایزهای گوناگون میباشند. آنها هم در آب شیرین و هم در آب شور میتوانند به زندگی ادامه دهند.
آنها معمولا در مناطقی از رودخانهها که دارای پوشش گیاهی متراکم است یافت میشوند. آنها در بین گیاهان مخفی شده و خود را از دید شکارچیان استتار میکنند.
اگر ساعات طولانی از روز را منزل نیستید و نمیتوانید وقت زیادی را با حیوانخانگی خود بگذرانید، مولیها انتخاب مناسبی برای شما بهحساب میآیند.
طول تقریبی مولیها بسته به نژاد بین 5-10 سانتیمتر میباشد و معمولا مادهها از نرها جثه بزرگتری دارند.
مولیها همه چیزخوار محسوب میشوند اما عمده غذای آنان را غذاهای پولکی و کرمهای فشرده تشکیل میدهد.
آنها بسیار صلحطلب و کمتوقع میباشند و میتوان آنان را جز پرطرفدارترین ماهیان آکواریومی بهشمار آورد.
بیشتر نژادهای مولی در آسیا تکثیر و به سایر فقط جهان صادر میشوند. یکی از عوارض این انتقال میتواند مربوط به آبی باشد که در آن قرار دارند. تغییرات ناگهانی میزان الکترولیتهای آب میتواند برای مولیها بسیار خطرناک باشد.
نگهداری آسان و کمهزینه، تکثیر ساده و تنوع شکل و اندازه سبب شده تا بین خانوادهها بسیار محبوب باشند.
طول عمر
3-4 سال
رژیم غذایی
همهچیزخوار
اندازه
5-10 سانتیمتر
خاستگاه
آمریکا جنوبی
مراقبت و نگهداری
مولیها نسبت به آمونیاک موجود در آب بسیار حساس هستند و بهتر است هر هفته آب تانک حاوی مولیها به میزان یک سوم با آب جوشیده همدمای محیط تعویض گردد.
مولیها در شرایط عادی نگهداری، نیاز به مقدار اندکی نمک در آب خود دارند. این مقدار کم علاوه بر تامین الکترولیتهای بدن ماهی، بهعنوان گندزدای آب نیز عمل میکند. بهتر است یک تا دو روز قبل از خریداری مولیها، به تانک خود مقداری نمک بیفزایید.
اسیدیته آب باید حدود 7.5- 8.5 باشد. بهترین دما برای نگهداری از آنها 24-27 درجه سانتیگراد میباشد. لازم است همواره بخاری آکواریوم روشن باشد تا دمای آب نسبتا پایدار باقی بماند. از بخاریهایی استفاده کنید که دارای سنسور قطعکن هستند.
مولیها تمایل به جنبوجوش و بازی در فضای آکواریوم دارند. فضای نگهداری آنها نباید خلوت باشد، سعی کنید فضای تانک را با گیاهان طبیعی مختلف و صخرهها و لوازم بازی پر کنید و آکواریوم را برای آنها جذاب کنید. آنها تمایل دارند در لابهلای گیاهان شنا و بازی کنند. تانک حاوی مولیها باید به اندازه کافی فضای شنا و بازی را در اختیار آنها قرار دهد.
آنها نسبت به جثه خود مواد دفعی نسبتا زیادی هم تولید میکنند. تانک حاوی مولیها باید سیستم فیلتراسیون و اکسیژنرسانی قوی داشته باشد. از طرفی به سبب جنبوجوش بالا، نیاز به تانک نسبتا بزرگی هم دارند.
از آنجا که مولیها مواد دفعی زیادی تولید میکنند سیستم تهویه و فیلترینگ آکواریوم باید شبانهروزی روشن باشد.
مولیها ماهیانی اجتماعی و صلحطلب هستند. نگهداری آنها بهصورت گروهی در بهبود روحیه و سلامت آنها موثر خواهد بود. سعی کنید آنها را در گلههای 3-8 نفری نگهداری کنید و به ازای هر یک ماهی نر یک تا سه ماهی ماده در تانک باشد. مولیهای نر ممکن است در حفاظت از قلمرو و یا جفتگیری با سایر نرها نزاع داشته باشند.
میتوانید در کنار مولیها از گوپی، پلاتی، کت فیشها، زبراها و یا گورامیها نگهداری کنید.
آکواریوم: آکواریوم حاوی مولیها باید دارای سیستم تصفیه مناسب و سیستم تامین دمای اتوماتیک باشد. فراهم کردن اکسیژن کافی در طول روز و همچنین دمای بین 24-27 درجه برای آکواریوم ضروری است. هرچه آکواریوم شما شلوغتر باشد احتمال زنده ماندن نوزادان و درگیری بین ماهیان کمتر است. از گیاهان طبیعی بیشتری در آکواریوم استفاده کنید تا علاوه بر تامین اکسیژن، فضای کافی برای مخفی شدن نوزادان را نیز فراهم کند. در غیر این صورت ممکن است نوزادان توسط والدین خورده شوند.
تعبیه نور کافی برای آکواریوم درحفظ سلامت و شادابی آنها موثر است. هنگام شب که چراغها خاموش است بهتر است نوری ملایم، فضای تانک را روشن کند. مولیها به تغییرات نوری بسیار حساس هستند و موجب سکته و استرس در آنها میشود. نورهای سفید و زرد و آبی یا ترکیبی از این نورها علاوه بر تامین نور مورد نیاز ماهیها و گیاهان به زیبایی آکواریوم شما کمک بسیار میکند.
آکواریوم باید به دور از نور مستقیم خورشید و یا منبع صوتی شدید قرار داده شود. آشپزخانه نیز مکان مناسبی نمیباشد. سعی کنید تا حد امکان آکواریوم را در مکانی قرار دهید که رفتوآمد کمتری باشد.
مولیها نیز همانند گوپیها نباید در معرض جریان آب شدید قرار بگیرند و سعی شود سیستم اکسیژنرسانی و تصفیه به گونهای باشد که تغییر جریان کمی در آب مشاهده شود.
تغذیه: مولیها ماهیانی پراشتها هستند و در انتخاب غذای خود به هیچ وجه سخت گیری نمیکنند. یک مولی بالغ به 2-3 وعده غذایی در روز احتیاج دارد. جیره غذایی آنها را لاروهای خشک شده، کرمها و پلیتهای تجاری تشکیل میدهند. هرچه تغذیه آنها از لحاظ کیفیت بالاتر باشد، آنها سالمتر و با رنگهای درخشانتر دیده میشوند.
سعی کنید هر وعده غذایی به گونهای باشد که بهطور کامل توسط ماهی مصرف شود و کف تانک باقی نماند. غذای اضافی میتواند سبب آلوده شدن محیط آکواریوم و بیماری شود.
میتوانید بهمنظور تنوع در جیره غذایی از دل چرخشده نیز به مقدار کم استفاده کنید. آنها همچنین از گیاهان طبیعی تانک نیز تغذیه میکنند.
تولیدمثل: مولیها همانند گوپیها زندهزا هستند، نوزادان مولی پس از تولد میتوانند شنا کنند. تکثیر مولیها بسیار آسان میباشد و آنها میتوانند در فواصل زمانی کوتاه، تعداد زیادی نوزاد به دنیا بیاورند. تکثیر مولیها بهحدی ساده است که تنها لازم است یک جفت مولی نر و ماده در تانک بیندازید و پس از مدتی شاهد زایمان مولی ماده باشید. مولیهای سالم که با وعدههای غذایی مناسب تغذیه شده اند تقریبا هر ماه زایمان خواهند داشت. مولی ماده در هر بار زایمان میتواند بین 2-300 نوزاد را به دنیا بیاورد که این عدد بسته به سن ماهی و شرایط تغذیهای و نگهداری و سلامت ماهی متغیر است.
تکثیر: مولیهای بالغ علاقه زیادی به خوردن نوزادان خود و یا مولیهای دیگر دارند، بهمنظور زنده ماندن نوزادان شما میتوانید هنگام زایمان، مولی ماده را به زایشگاه منتقل کرده و پس از اتمام زایمان آن را به تانک اصلی منتقل کنید. در غیر این صورت در آکواریوم خود به اندازه کافی از گیاهان طبیعی پرتراکم و صخرهها استفاده کنید تا نوزادان در بین آنها مخفی شوند. حتی میتوانید هنگام زایمان، نوردهی آکواریوم را به حداقل برسانید تا مولیها نتوانند نوزادان را پیدا کنند.
نوزادان را در تانکهایی با گیاهان پرتراکم نگهداری کنید تا رشد بهتر و سریعتری داشته باشند.
بیماریها: مولیها نسبت به تغییرات دمایی آب تا حد زیادی مقاوماند اما نسبت به افزایش میزان آمونیاک آب بسیار ضعیف میباشند. بیماریهای قارچی، بیماری لکه سفید یا ich، مخملک، دمخوره، بیماری پوست مخاطی و بیرونزدگی چشم در آنها نسبتا شایع است.
در صورت مشاهده هر گونه ضایعه بر روی پوست و یا خوردگی دم و بالهها و یا تغییر رنگ بدن ماهی نسبت به درمان اقدام کنید.
منابع:
pethc.ir
petzip.ir
onlypet.ir
parsipet.ir
modestfish.com
aquariumnexus.com
گردآورنده: فرزین کاظمی لیف شاگرد