تترا نئون (Tetra Neon)

تترا نئون یکی از اعضای خانواده Characidae می‌باشد که به واسطه تحرک زیاد، ظاهر درخشان و الماسی‌شکل و جثه کوچک خود مشهور است. ظاهر زیبا و شرایط نگه‌داری آسان این ماهی سبب شده تا در بین پرورش‌دهنگان و خانواده‌ها گزینه محبوبی به عنوان حیوان‌خانگی باشد. نئون‌ها به زندگی در کنار انسان‌ها خو گرفته‌اند و یکی از ماهیان زینتی پرطرفدار در بین ایرانی‌ها محسوب می‌شوند. نئون‌ها می‌توانند در نگاه اول توجه شما به خود را جلب کنند .
خاستگاه تترا نئون‌ها رودخانه آمازون و آمریکا جنوبی می‌باشد. محل زندگی این ماهی آب‌های رودخانه آمازون می‌باشد که با پوشش گیاهی متراکم خود مشهور است. آنها همچنین در رودخانه‌ها و آبگیرهای آمریکای شمالی، شرق پرو، برزیل، نواحی شرقی اروپا، مالزی و کلمبیا یافت می‌شوند. آنها در آسیا نیز به‌وفور یافت می‌شوند، رودخانه‌ها و نهرهای سنگاپور، هنگ‌کنگ و تایلند نیز محل زندگی آنها می‌باشد.
تترا نئون گزینه مناسبی برای مبتدیان می‌باشد. هزینه نگه‌داری این ماهی نسبتا پایین بوده و قیمت آن نیز عادلانه است به علاوه می‌توانید از ظاهر فریبنده و جذاب آنها نیز لذت ببرید. اگر به دنبال تکثیر آنها هستید باید بگوییم که کار بسیار سختی است. آنها بسیار صلح‌طلب و اجتماعی هستند و با بسیاری از ماهیان کوچک جثه آکواریومی رابطه خوبی دارند.
آkها معمولا به‌صورت گروهی به شنا و تغذیه می‌پردازند و معمولا نقاط کم‌نور رودخانه را برای فعالیت و شنا انتخاب می‌کنند. نور زیاد با انعکاس از بدن درخشان آنها  می‌تواند سبب شکار شدنشان بشود.
نئون‌ها ظاهری زیبا و آرامش بخش به آکواریوم شما می‌دهند. مشاهده یک گله نئون که در تانک شما شنا می‌کنند می‌تواند خستگی روزانه شما را تسکین دهد.
طول عمر تقریبی تترا نئون‌ها 5-8 سال می‌باشد که این عدد در اسارت و نگه‌داری خانگی کمتر است.

طول عمر

5-8 سال

رژیم غذایی

گوشت‌خوار

اندازه

حداكثر 7 سانتي‌متر

خاستگاه

آمريكا جنوبي

انواع تترا نئون

نژادهای مختلف و گوناگونی از تترا نئون‌ها یافت می‌شوند که همگی از یک خانواده بوده ولی دارای خصوصیات ظاهری و رفتاری متفاوت می‌باشند.

ويژگي‌ها

ظاهري: هنگامی که به یک تترا نئون نگاه می‌کنید شاهد یک خط قرمز افقی هستید که از میانه بدن تا دم آن کشیده شده است. بالای این خط قرمز شما شاهد هاله‌ای به رنگ نقره‌ای و یا فیروزه‌ای خواهید بود. این خطوط هنگامی که ماهی قصد دارد از دید شکارچیان مخفی شود، محو می‌شوند. ناحیه شکم به رنگ خاکستری تا نقره‌ای می‌باشد.
بدن ماهی شکلی دوکی دارد که سبب می‌شود با وجود باله‌های کوچک، سرعت شنای بالایی داشته باشد. چشم‌ها نسبت به بدن، بزرگ هستند. طول بدن نوع وحشی آنها به 7 سانتی‌متر ولی تترا نئون‌های آکواریومی نهایتا 4 سانتی‌متر طول دارند. ماهی نر بدنی طویل‌تر و باریک‌تر از ماده دارد و تعیین جنسیت در آنها مشکل است. بهترین روش این است که آنها را به‌صورت گروهی خریداری کنید.

توليدمثل: نئون‌ها نسبت به تغییرات آب بسیار حساس می‌باشند، آنها نمی‌توانند به‌آسانی خود را با محیط جدید وفق بدهند و ممکن است با انتقال مولدین به تانک مخصوص تولیدمثل، شانس تولیدمثل از آنها گرفته شود.
فرایند تولیدمثل و تکثیر تترا نئون‌ها نسبتا پیچیده است. علاوه بر انتخاب مولدین مناسب که کار سختی می‌باشد، فراهم کردن شرایط تانک نیز نیازمند مهارت زیاد می‌باشد. به‌منظور تکثیر، باید تانک جداگانه با سختی آب، اسیدیته و دمای مناسب را برای جفت‌ها فراهم کنید. دمای آب 21 درجه و اسیدیته 5-6 برای تکثیر آنها مناسب می‌باشد. ماهی ماده در هر بار تخم‌ریزی حدود 100 تخم می‌گذارد و ماهی نر آنها را بارور می‌کند. تانک تکثیر باید حاوی گیاه های طبیعی با برگ نسبتا پهن به‌منظور اتصال تخم‌ها باشد. پس از اتمام فرایند بارورسازی تخم‌ها، ماهی‌های مولد را از تانک خارج کنید زیرا احتمالا شروع به خوردن تخم‌های خود می‌کنند.
پس از خارج شدن نوزادان از تخم، می‌توانید آنها را با میگوهای خشک‌شده با سایز متوسط تغذیه کنید. زرده تخمvمرغ نیز می‌توانید استفاده کنید. بچه ماهی‌ها علاقه دارند از آب به بیرون بپرند بنابراین روی تانک را با توری یا شیشه بپوشانید.

مراقبت و نگه‌داري

به منظور حفظ سلامت نئون‌های خود هرگز در کنار آنها از بتاها، گورامی‌های سایز بزرگ، آنجل‌ها، کوسه‌ماهی‌ها، پیرانا، سیچلایدهای بزرگ و کلا ماهی‌های بزرگ‌تر از آنها نگه‌داری نکنید. جثه کوچک و رنگ درخشان آنها سبب می‌شود تا به‌راحتی توسط شکارچیان شکار شوند.
آنها با گوپی‌ها، مولی‌ها، بارب‌ها، گورامی‌های کوچک جثه، لوچ دلقک، میگوها و گربه ماهی‌های کوچک روابط نسبتا خوبی دارند و می‌توانید در کنار هم از آنها نگه‌داری کنید، البته هرگز از تراکم گیاهی تانک خود غافل نشوید، نئون‌ها به مکانی برای مخفی شدن از سایر ماهی‌ها نیاز دارند.
آنها بسیار اجتماعی و پرجنب‌وجوش می‌باشند. نگه‌داری آنها به‌صورت تکی و یا جفت توصیه نمی‌شود. در صورتی که قصد نگه‌داری از آنها را دارید بهتر است از آنها در گله‌های 5-10 تایی نگه‌داری کنید تا شاداب‌تر و سالم‌تر باشند. از طرفی ظاهر درخشان و پوست براق آنها هنگامی که در گله خود شنا می‌کنند، بسیار دیدنی‌تر و جذاب‌تر خواهد بود.
آنها علاقه‌مند هستند در بین شاخه‌های درختان و در گروه‌های چند نفری شنا و بازی کنند. فضای آکواریوم شما باید حاوی پوشش گیاهی متراکم و گیاهان طبیعی با برگ‌های پهن و باریک باشد تا از بازی بین آنها لذت ببرند. در صورتی که فضای تانک خلوت باشد آنها مکانی برای مخفی شدن نخواهند داشت و این سبب استرس آنها می‌شود.
این ماهی به نور زیادی احتیاج ندارد، روشن کردن یک لامپ فلورسنت 2 وات برای تانک آنها کافی می‌باشد.
در صورتی که در آکواریوم خود تنها از یک گله تترا نئون نگه‌داری می‌کنید لازم به نظافت هفتگی نخواهید داشت. این ماهی ماده دفعی کمی تولید می‌کند و نباید نگران نظافت تانک حاوی آنها بود.
نئون‌ها به تغییرات آب بسیار حساس هستند. اگرچه تعویض آب تانک به‌منظور حفظ سلامت ماهی‌های آکواریومی لازم است اما در مورد تتراهای نئون کاملا برعکس می‌باشد، تعویض هفتگی آب تانک سبب می‌شود آنها دچار استرس شوند و نتوانند خود را با محیط جدید وفق دهند. بنابراین یک بار در ماه و به مقدار 25 درصد آب تانک را تعویض کنید. هنگام تعویض آب نیز دقت کنید تا دمای آب جدید هم دمای آب قبلی باشد تا به ماهی‌ها شوک وارد نشود.
بهترین دما برای نگهداری از نئون‌ها 21-26 درجه سانتی‌گراد و اسیدیته آب باید بین 6-7 باشد. برای سنجش این میزان می‌توانید از کیت‌های آماده تشخیصی استفاده کنید. گرما و سرمای شدید سبب آسیب به ماهی و تلف شدن آن می‌شود.

تغذيه: تترا نئون‌ها گوشت‌خوار هستند و به‌منظور تامین غذای خود در طبیعت به‌صورت گله‌ای شکار می‌کنند.
تغذیه نادرست در اسارت می‌تواند سبب بروز بیماری‌های مختلف بشود. لارو حشرات، میگوهای خشک‌شده و پلیت‌های آماده تجاری جز غذاهای آنان می‌باشد. دافنی‌ها، کرم‌های خونی، برش‌های میوه و خمیر نان نیز مورد علاقه آنها می‌باشد. طوری به آنها غذا دهید که تمام آن خورده شود و غذای اضافی در تانک باقی نماند. در صورتی که نئون‌ها به‌درستی تغذیه نشوند، رنگ بدن آنها رو به کدری و بی‌رنگ شدن پیش می‌رود. تغذیه نامناسب حتی آنها را مستعد بیماری‌های مختلف نیز می‌کند.
یکی از نکات مهم تغذیه‌ای آنها این است که دهان کوچک آنها نمی‌تواند غذاهای با سایز بزرگ را بگیرد. سعی کنید غذایی که برایشان فراهم می‌کنید از نظر سایز مناسب آناتومی دهان آنها باشد. آنها به 2-3 وعده غذایی در طول روز احتیاج دارند.

بيماري‌ها: نئون‌ها نسبت به بیماری‌ها بسیار کم‌تحمل و مستعد هستند. بیمار شدن یکی از آنها می‌تواند به کل گله سرایت کرده و تمام نئون‌های شما را تلف کند. عفونت‌های انگلی و باکتریایی، بیماری‌های پوستی با منشا قارچ‌ها و پوسیدگی باله‌ها در آنها شایع است.
در صورتی که هر یک از علائم پف‌کردگی، بی‌حالی و کاهش تحرک، کدر شدن رنگ بدن، گوشه‌گیری از گله و سایرین، تورم ناحیه شکم و شنا با الگوی دوار به سرعت ماهی را از تانک اصلی خارج کنید و نسبت به درمان اقدام کنید. هرچند شانس زنده ماندن ماهی بیمار بسیار کم می‌باشد اما هدف ما جلوگیری از تلف شدن سایر اعضای گله می‌باشد.

منابع

pethc.ir
lafeber.com
onlypet.com
fisharoma.com
thesprucepets.com

گردآورنده: فرزین کاظمی لیف شاگرد

مطالب مرتبط:

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *